Thursday, March 15, 2007

Detik Shi Ming Terk Temu Ibu Francis

Encik Shi Ming Terk merupakan seorang pejuang Taiwan yang terkenal di seluruh dunia. Beliau pernah dipenjarakan selama 25 tahun sebagai tahanan politik. Tahun lalu, beliau merupakan Ketua Pengarah Perhimpunan 1 Juta Orang mengepong kediaman rasmi Presiden Taiwan selama seminggu.

Puan pula merupakan seorang ibu kepada mendiang Encik Francis yang meinggal dunia dalam tahan polis beberapa tahun lalu. Mayatnya telah ditahan beberapa tahun dan punca kematian menjdi misteri sehingga hari.

Berikut adalah beberapa detik penemuan Encik Shi Ming Terk dan Ibu Francis. Pada mulanya, Shi disambil dengan meriah dan ramah oleh ramai orang di sebuah majlis penemuan Petaling Jaya.

Ramai tetamu juga mengambil kesempatan ini bergambar dengan beliau selepas penemuan rasmi. Ibu Francis dan Pei Nie juga turut dalam barisan bergambar. Shi dinampakan dengan senyuman manis sambil bersalaman.

Gambar berikutnya, wajah Shi telah bertukar sedih (mukanya mulai kedut) yang ketara selepas mendengan penderitaan yang ditanggungnya oleh Tian Chua bersebelahan.

Gambar ke-tiga, Shi menoleh kepada memandang ibu Francis sambil menepuk tangannya dan memberikan kata-kata semangat agar jangan putus asal. Sepertimana dalam kenyataan Shi dalam wawancara majlis tersebut, pencapaian demokrasi Taiwan pada hari adalah hasil pertukaran air mata dan darah Taiwan pada 20 tahun lalu bertubi-tubi memperjuangkan.

Gambar terakhir, perasaan Shi jelas kelihatan sedih dengan menpuk dahi kepala sendiri. Mungkin dalam hatinya berkata: alamak apa pasai manusia mau buat kejam macam ini? Perasaan simpati Sih begitu nyata sekali walaupun beliau tidak berkenalan dengan ibu Francis, tidak sewarganegara, tidak seagama, tidak seketurunan, tidak berbahasa ibunda yang serupa.

Apa pula perasaan saudara/i pula?

Untuk melihat lebih jelas, sila klik gambar berkenaan untuk membesaran.

No comments: