Monday, June 18, 2007

BN Pembela Bangsa!?!?!?

Saya yakin tidak ada sesiapa termasuk pemimpin UMNO, MCA dan MIC berani mencabar kesahihan kenyataan berikut:

"Menurut BN, konsep mereka adalah:
UMNO - Pembela orang Melayu.
MCA - Pembela orang Cina.
MIC - Pembela orang India dan sebagainya".

Dalam konsep marketing, baik UMNO, MCA ataupun MIC mereka sendiri telah menghadkan / mengongkong pasaran mereka kepada kaum tertentu sahaja. Mengikut segmentasi ini, sekiranya ada sesiapa yang mampu melampaui batasan ini, maka secara automtiknya pasaran mereka akan tenggelam.

Gambar-gambar berikut menunjukkan satu keajaiban yang pasti mengerunkan / menggigirkan UMNO, MCA & MIC kerana mulai muncul ada orang yang mampu menggantikan peranan mereka dengan menjangkaui batasan kaum tertentu.

Lihat gambar berikut, seorang Cina telah terbukti memperjuangkan hak-hak asasi keturunan orang lain. Dia ditangkap, didakwa, dikurung dan pernah dibelasah. Contohnya di Kampung Berembang dan Sentul, beliau berdiri di barisan paling hadapan untuk mempertahankan hak perumahan orang kampung yang kebanyakan keturunan Melayu.

Selepas beliau ditangkap polis dengan alasan cubaan membunuh, orang Melayu yang membantah, menuntutkan kerajaan membebaskan orang Cina ini. Kesemuanya tidak ada halangan perasaan perkauman.

Pada waktu yang sama juga, kita menyedih dan terbongkar kepura-puraan orang UMNO, MCA & MIC kerana seperti di Kampung Berembang tidak pernah dilawati wakil rakyat tempatan daripada UMNO (juga orang Melayu).

Dengan itu, percayakah anda bahawa UMNO pejuang nasib orang Melayu, MCA pejuang nasib orang Cina dan MIC pejuang nasib orang India?

Orang umpama saya maksudkan disini termasuklah seperti Tian Chua dan Manikawasagam. Lantaran itu, saya tidak nampak kenapa kita tidak boleh terima jenis kepimpinan pelbagai keturunan ini? Dengan itu, sejauhmanakah anda dapat kefahaman sebab-sebab BN bertekad menamatkan riwayat politik kumpulan ini?

Dengan itu, percayakah anda bahawa UMNO pejuang nasib orang Melayu, MCA pejuang nasib orang Cina dan MIC pejuang nasib orang India?

Orang umpama saya maksudkan disini termasuklah seperti Tian Chua dan Manikawasagam.
Lantaran itu, saya tidak nampak kenapa kita tidak boleh terima jenis kepimpinan pelbagai keturunan ini? Dengan itu, sejauhmanakah anda dapat kefahaman sebab-sebab BN bertekad menamatkan riwayat politik kumpulan ini?

No comments: