Thursday, May 31, 2007

Tragedi Ijok Berulang
Pisang Berbuah Banyak Kali!!
Petikan daripada: http://www.merdekareview.com/news.php?n=4178

Di Ijok Menteri Besar Selangor dan Menteri Pendidikan menfitnah penyokong PKR memulakan balingan botol pada hari pencalonan pada 19/04/2007. Semalam, siapa pula pencetusnya? Adakah ini "pisau makan sendiri" kerana budaya tidak / sukar diubah?

青年之友热情过度互掷水瓶报章俯顺首相劝告噤声不写
Keghairahan pemuda saling membaling, media patuh nasihat PM tidak melapor

【独家报道/本刊曾薛霏撰述】青年及体育部昨晚在吉隆坡武吉加拉(Bukit Kiara)体育中心举行“第二期青年之友标志推介礼”,并请来首相阿都拉巴达威主礼;不过,在阿都拉巴达威抵步前,现场两度发生“矿泉水瓶大战”,导致多人受伤。阿都拉巴达威的新闻秘书过后要媒体“最好不要报道”此事,结果今天各大报章都对此事只字不提。今天各大报章只报道阿都拉巴达威为“第二期青年之友标志推介礼”主持开幕的新闻,只字不提发生青少年互掷矿泉水瓶的事;据未经证实的消息说,尽管报章主要是碍于避免违逆首相兼国安部长阿都拉巴达威新闻秘书的变相指示,但有些报社则是考虑到获得青年体育部的“青年之友”广告合约,未免失去这些广告,因此不报道此事。
[Eksklusif] Kementerian Belia dan Sukan telah menganjur pelancaran "Rakan Muda II" di Bukit Kiara. Turut hadiri termasuklah Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi. Tetapi sebelum ketibaan PM, telah berlaku 2 kali kejadian pemuda saling membaling botol minuman mengakibatkan beberapa orang tercedera. Seitausaha Akhbar PM minta mass media jangan melaporkan kejadian ini. Akibatnya, semua media cetak dan pandang-dengar tidak lapor sama-sekali. Selain daripada bimbang memusuhi Kementerian Dalam Negeri, ada sebagian media pula bimbangkan pembatalan iklan yang menjadi satu satu punca pendapatan akhbar. Oleh yang sedemikian, kejadian ini tertutup dengan sempurna.

根据《中国报》报道,这项推介活动由青年体育部主办,吸引了全国逾两万名青少年参与。当晚的推介活动还邀请到马来歌手演出,其中打头阵的是玛威(Mawi)。
Menurut China Press, program ini dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan, ia menarik kunjungan 20,000 pemuda. Majlis tersebut turut dihibur oleh Mawi.

推介礼订于晚上八时开始,根据消息人士向《独立新闻在线》透露,当晚发生了两起互丢矿泉水瓶事件;不禁让人联想到,这些青少年是否从雪州依约(Ijok)州议席补选发生的双方候选人支持者互掷水瓶获得灵感。
Pelancaran bermula pada pukul 8.00 malam, menurut sumber diperolehi Merdekareview, malam tersebut berlaku 2 kali saling membaling botol minuman; ia mencetuskan orang ramai kenang kembali, adakah kumpulan pemuda ini mempelajari daripada ilham Ijok.

当晚第一宗丢水瓶事件,发生在晚上8时20分左右时,一些坐在中央广场水泥地上的青少年开始互丢矿泉水瓶,但是经过台上司仪的好言相劝后,这些未来的国家栋梁便停止了这项行为。岂料,这场水瓶大战只休战了半小时即卷土重来,而且比第一场更来势汹汹。
Kejadian kali pertama, berlaku lebih kurang pukul 8.20 malam, sebahagian pemuda yang duduk dibahagian tengah tapak mulai saling membaling, selepas dinasihati oleh juruacara, kumpulan harapan negara ini berhenti. Tidak terjangka, selepas 30 minit, kejadian ini berulang lagi dengan lebih hebat daripada kali pertama.

热情过度大丢水瓶 Ghairah Mambaling Botol

根据消息人士形容,当时马来歌手正在台上唱歌,这些青少年大概是受到歌手歌声的感染,而心情异常亢奋,开始大丢水瓶;他们并不是朝某个特定的方向或阵营丢掷矿泉水瓶,而是将随手拿到的水瓶、饭盒都丢向他人。这个激烈的过程持续了长达三分钟。
Maklumat memberitahu, ketika itu penyanyi sedang giat menyanyi atas pentas, pemuda ini mungkin dipengaruhi oleh rentak, mulai membaling botol; mereka membaling tidak tentu arah, melampar apa saja dalam genggaman termasuk botol, bungkusan nasi. Kejadian in berlanjutan kira-kira 3 minit.

台下青少年水瓶照丢,台上歌手歌照唱;虽然演唱完毕后,司仪继续要求青少年们冷静下来,停止互丢水瓶,不过,这些“热情过度”的青少年,似乎已经“high”到最高点,停止不了手上的动作。一时间,空中又是水瓶、又是饭盒,还有飞溅出来的饭和水。
Di padang suasana membaling, di atas pentas penyanyi giat menghibur; sungguhpun nyanyi habis, juruacara minta ketenangan, akan tetapi pemuda ini llebih ghairah / kemuncak, tidak berhenti. Detik itu, langit dipenuhi lambungan botol, bungkusan nasi dan serpihan air / nasi.

虽然后来场面受到控制,但是一些零星的丢水瓶事件还在持续发生,直到志愿警卫队(RELA)进场维持秩序,把一些肇事者拉出“战争”范围,才控制了场面。整个事件持续了大概半小时才完全平息下来。
Walaupun selepas keadaan terkawal, tetapi balingan kecil-kecilan masih berterusan, ia hanya pulih selepas Rela mengawal keadaan, mengheret orang yang terbabit keluar daripada gelanggang. Keseluruhannya ia berlaku selama hampir 30 minit.

另外,一些在场的女子也投诉遭水瓶丢到身体,更伤及了腰部、手臂和嘴巴;其中一个被水瓶丢到嘴巴流血的成员,被朋友“救”出来,摄影记者摄下了他们的模样。不过,这些成员因不高兴自己被摄记拍下照片而想要对摄机动粗。
Selain daripada itu, ada gadis mengadu badan mereka dihujani oleh botol minuman, pinggang, tangan dan mulut tercedera; salah seorang yang tercedera dimulut dibawa keluar dengan bantuan rakannya, wartawan sempat mengambil gambarnya. Malangnya, kumpulan ini disenang diambil gambar sambil ingin bertindak kekerasan ke atas juru gambar / wartawan.

青体部官员阻记者采访伤者 Pegawai menghalang liputan

在场的记者上前采访一些受伤的成员时,遭到青体部官员阻止;这名官员还表示,会要电视台不要播出这些片段,更要求媒体别报道这件事。
Ketika wartawan menampil ke depan untuk membuat liputan hadiran tercedera, mereka disekat oleh Pegawai Kementerian; pegawai tersebut juga mohon station televisyen dan mass media jangan melapor kemalangan ini.

阿都拉巴达威在晚上9时30分来到会场主持开幕时,事情已经平息,一些“青年之友”成员也陆续离开。
Abdullah Badawi tiba pada 9.30 malam, kejadian sudah berlalu, sebahagian ahli Rakan Muda turut mulai meninggalkan tempat.

No comments: