Wednesday, January 10, 2007

Cerita ‘Orang Kampong’ dan Pelaburan EPF

Pada suatu hari, terdapat seorang kampong kali pertama datang ke bandaraya. Dia teramat kagum dengan bangunan tinggi terpancar langit. Oleh kerana tertarik dengan reka bentuk, lalu dia mulai membilang berapa tingkat bangunan itu. Satu, dua tiga, empat ............. demikianlah satu demi satu perlahan-lahan beliau mengira kerana mata orang tua sudah kurang tajam sperti orang muda.

Secara tiba-tiba, muncul seorang bandar yang bijak-sana. Sambil mengertak orang tua kampong, lalu berkata: hai orang tua kampong, kamu tahu kah, membilang ketinggian bangunan perlu membayar bayaran. Setiap tingkat dikenakan bayaran RM2.00.

Memandangkan banguan kembar itu puluhan tingkat, dengan tanpa menlengahkan masa orang bandar terus menyoal: sudah sampai berapa tingkat kamu membilang?

Orang tua kampong menjawab: 10 tingkat sahaja saya mengira. Dengan jawapan itu, orang Bandar minta orang kampong bayar RM20.00 kepadanya sebagai bayaran.

Lanjutan daripada itu, orang bandar dengan senyuman bangga dan hati riang kerana Berjaya menipu orang kampong sebanyak RM20.00 dengan senang kerana kejahilan muslihat orang bandar.

Akan tetapi, pada waktu yang sama juga, orang kampong juga sangat gembira, kerana dia Berjaya menipu orang Bandar sebenarnya beliau telah mengira sampai 30 tingkat. Sepatutnya dia kena bayar RM60.00, dengan kepintarannya Berjaya menipu orang bandar hanya 10 tingkat sahaja.

Memang benar ini hanya satu cerita olok-olok tidak bererti untuk menyindir orang kampong kerana tertipu. Sebenarnya saya cuba menghubung-kaitkan cerita olok-olok ini dengan berita EPF membeli sebuah syarikat bankrupt bernilai RM700,000.00 pada harga RM15,000,000.00 (lebih kurang 22 kali ganda lebih tinggi).

Ekoran daripada pembongkaran keanehan transeksi ini, berdapat penjelasan bahawa EPF sebanarnya tidak mengalami kerugian kerana EPF hanya bayaran wang pendahuluan (bukan bayaran penuh) dan mereka sedang berusaha menuntut balik wang pendahuluan tersebut.

Dengan perbandingan kedua-dua cerita di atas, adakah anda setuju EPF berfikiran serupa dengan orang kampong dalam cerita olok-olok? Kanapa anda berpendapat ya? Kenapa pula tidak?

Daripada pengajaran kemalangan ini, adakah kita sebagai pelabur (pemegang saham EPF melalui caruman bulanan) berhak tahu:

a. Bagaimana EPF boleh buat keputusan sedemikian?


b. Siapa yang patut bertanggungjawab?

c. Adakah siasatan dalaman diperlukan untuk menjernihkan dari baying-bayang penyelewengan?

d. Apakah prosidur biasa EPF memutuskan keputusan pelaburan?

e. Adakah pemimpin politik akan salahkan pegawai pentadbiran sepertimana disebut oleh Bekas Perdana Menteri dalam soal kenaikan harga tol semalam?

f. Apakah jamainan kerajaan bahawa pisang tidak akan berbuat dua kali seperti ini dalam pengurusan dana awam EPF (Slogan EPF: Simpanan Hari Tua Anda)? Adakah pagar ini benar-benar kita percayakan kerana orang seperti saya adalah berasal dari kampong (bukan orang bandar yang bijak-sana seperti cerita di atas).

g. Bagaimana dan adakah hari tua kita akan terjamin sekiranya cara pelaburan ini tidak diperbaiki?

h. Ada sesiapa yang mempunyai data perbandingan pulangan dividen tahunan di antara ASN, ASB, ASW dan EPF agar kita dapat perbezaan mereka yang kita menaruh harapan.


i. Apa pula pendapat anda?

No comments: